Ga terug

Lichttunnel - idee van Anske de Boer

Anneke Hoekstra Anneke Hoekstra  •  Gemeente Waadhoeke  •  02-11-2022  •  Tunnel Schalsum  • 

Lichttunnel - idee van Anske de Boer
Lichttunnel - idee van Anske de Boer

Het thema achter dit voorstel is het gebruik van zonlicht en de daarbij behorende schaduwen. 

Schilderen met licht

Door de delen van de tunnel die zich niet onder de weg bevinden, in een lichte kleur te schilderen, tekenen de schaduwen van de bomen zich af op de wanden van de tunnel. Deze patronen zullen gedurende de dag veranderen met de stand van de zon en zo schildert de natuur zijn eigen kunstwerk. Het deel van de tunnel dat zich onder de weg bevindt, kan werken als zonnewijzer. De slagschaduw van dit deel verschuift het hele jaar en door de stand van de zon op de langste en de kortste dag met lijnen aan te geven en het vlak tussen deze lijnen in een afwijkende kleur te schilderen, wordt er een simpele zonnewijzer gecreëerd. Een ander moment om aandacht aan te besteden, is wanneer de lengte van de dag even lang is als van de nacht, de equinox. Dit moment kan ook aangegeven worden met een lijn. Door bij deze momenten de dorpsjeugd te betrekken, heeft dit ook nog een educatieve functie. Indien mogelijk, zou iemand van het planetarium hierin iets kunnen betekenen. 

Kleuren

De toe te passen kleuren zijn voor de delen die zicht niet onder de weg bevinden, het lichtgrijs van de zeeklei uit de omgeving. En voor het deel onder de weg, de terracotta kleur van de pannendaken (gebakken van deze klei) van de Friese boerderijen. Door dit deel (onder de weg) uit te voeren in een lichtgevende (fluoriserende) verf, draagt dit ook bij aan het gevoel van veiligheid. Is het nu zo, dat men bij het binnen rijden van de tunnel een donker gat tegemoet rijdt, zal dan, als het verkeer de verlichting aan heeft, de verf oplichten. Dit zal zowel overdag als in de nacht een mooi effect geven. Misschien maakt deze uitvoering de bestaande verlichting overbodig en is het zelfs een kleine bijdrage aan de energiebesparing. Het deel tussen de lijnen van de langste en de kortste dag in een afwijkende iets lichtere terracotta kleur schilderen, zodat het idee van de zonnewijzer zichtbaar wordt. Het is op dit moment van schrijven nog een verrassing hoe de vorm van dat vlak eruit gaat zien; in dat opzicht is het ook de natuur die hier bepalend is. Dit zal op ieder van de vier hoeken anders zijn (de lichtinval is per hoek verschillend). De op de eerder genoemde momenten (langste dag, kortste dag) vastgestelde lijnen bepalen hoe het eruit gaat zien. Het enige wat vast staat, is dat het ieder jaar hetzelfde zal zijn. 

Actie gemeenschap

Het moment wanneer de zon zijn schaduw werpt om 12 uur 's middags, op de langste dag, is een mooie gelegenheid om met enig ceremonieel vertoon de lijn te trekken die de zonnestand aangeeft. Wat natuurlijk evenzo geldt voor de kortste dag. Dit is een mooi moment om op een ludieke manier aandacht voor het project te genereren. De gemeenschap kan zelf ideeën aandragen op welke manier men dit wil vormgeven.  Zoals bij alle plannen zal er in de praktijk wel het één en ander aangepast moeten worden. Maar ik hoop met dit voorstel een aanzet te geven voor de verfraaiing en het veiliger maken van de Schalsumertunnel.

Anske de Boer - Schalsum

NB Niet alle afbeeldingen uit het plan kunnen op deze pagina weergegeven worden. Kijkt u daarvoor in bijgaande PDF. 

Je moet inloggen of je aanmelden om te kunnen reageren.
Geen mijlpalen gedefiniëerd